Zielona ściana na osiedlu Mierzeja Wiślana w Krakowie / rośliny na elewacji bloku

Forum przeznaczone dla osób, które już kupiły lub chcą kupić nowe mieszkanie w Krakowie w inwestycji Mierzeja Wiślana za którą odpowiada deweloper Instal Kraków. Zapraszamy do wymiany informacji i opinii
plaszak

Zielona ściana na osiedlu Mierzeja Wiślana w Krakowie / rośliny na elewacji bloku

Postautor: plaszak » 06 sty 2026, 19:20

Zauważyłem, że jest coś takiego, jak zielona ściana na osiedlu Mierzeja Wiślana w Krakowie, nie spotyka się takiego rozwiązania często, ciekawe jak to się sprawdzi długoterminowo?

plaszak

Re: Zielona ściana na osiedlu Mierzeja Wiślana w Krakowie / rośliny na elewacji bloku

Postautor: plaszak » 06 sty 2026, 19:23

Ciekawe czy to tak z dobroci serca została zrobiona na osiedlu taka zielona ściana na bloku, czy to była jakaś sprawa formalna i np. robi to za powierzchnię biologicznie czynną na osiedlu?

Obrazek

Co się znajduje w tej części budynku? Tam są jakieś parkingi?

plaszak

Re: Zielona ściana na osiedlu Mierzeja Wiślana w Krakowie / rośliny na elewacji bloku

Postautor: plaszak » 06 sty 2026, 20:55

Muszę przyznać, że to całkiem atrakcyjnie wygląda, choć pewnie lepszy byłyby normalne drzewa.

Obrazek

Ciekawe też, jakie to będzie w utrzymaniu i ile to będzie kosztowało wspólnotę mieszkaniową?

luc

Postautor: luc » 11 sty 2026, 22:35

A mnie ciekawi, ile kosztuje utrzymanie metra kwadratowego zielonej ściany na budynku? Bo to raczej będzie droższe niż standardowe koszenie trawników. Tam pewnie jest zamontowany jakiś system nawadniający, ale jakoś nie chce mi się wierzyć, że to będzie bezobsługowe. Ktoś się może orientował, jak to w praktyce wygląda?

Wróć do „Mierzeja Wiślana Kraków od dewelopera Instal Kraków - forum mieszkańców osiedla”